Reference

Bukken bruse husbåd

På vandet midt i København, lige uden for Operaen og Det Kongelige Akademi, har arkitekt Bjarke Ingels fortøjet sin husbåd Bukken Bruse, og installeret 150 m2 cementfliser i rå, blå beton, på hele dækket af den gamle Fejø ø-færge.

 

Den lækre matte og støvede blå overflade på gulvet er cementfliser fra Marrakech, lagt i sildeben på langs af det aflange rum. Det er med til at samle rummet og forbinder det til havet lige uden for båden. Samme flise og mønster er valgt i badet på første sal, oppe på “broen”, men her i en lysere og varmere tone, hvor det er cementflisen STIX Fog, der er lagt i sildeben i hele soveværelset.

 @directionbureaux / armintehrani.com.

MAROKK cementfliser er håndlavede i Marrakech, på en mindre fabrik ejet og drevet af et amerikansk ægtepar bosat i Marokko de sidste 15 år. Fliserne bliver lavet i den ypperste kvalitet, og med dyb respekt for håndværket og traditionen. Betonen som cementfliserne er lavet af, presses under højt tryk i få sekunder og hærder derefter i 21 dage i et damprum med 100% luftfugtighed og 28 grader.

 STIX håndlavede cementfliser var det perfekte valg af gulvflise i transformationen af den gamle ø-færge til en unik, moderne bolig. Bådens metal-vægge passer fint med cementflisernes rå og industrielle beton-overflade, og de store koøjer med havudsigt skaber en forbindelse mellem vandet og den blå stavflise, “STIX North Sea”.

Nogle kunder er bekymret over patineringen af cementfliser, men med den rette imprægnering og voksbehandling bliver håndlavede cementfliser bare flottere og flottere over tid. Overfladen på fliserne kan afrenses med særlige rengøringsmidler, og det er ved disse afrensinger hvert 2-4 år efterfulgt at voksbehandling, at patinaen på fliserne udvikler sig. Hvilket arkitekter som Bjarke Ingels forstår og sætter pris på. Eller som en folkekær musiker og komiker en gang sagde: “Når jeg køber en ny bil, så tager jeg som det første bilnøglen og laver en ridse i lakken – så er det overstået”.

I vådzoner, fx på gulv i brusenichen, anbefaler vi kun at installere cementfliser hvis kunden har forståelse for og sætter pris på den ofte lidt rå patinering, der kan finde sted omkring gulvafløb i brusenichen.