INSTALLATION OG PLEJE AF CEMENT FLISER

MAROKK cementfliser er højtrykspressede, håndlavede beton-fliser, med en silkemat, naturlig overflade. Fliserne skal imprægneres og vokses før ibrugtagning, og vil derefter patinere over tid med den rette pleje.Cementfliser kan bruges på alle indendørs gulve og vægge, inkl. i vådrum, hvor imprægnering og fugning er ekstra vigtig. I vådzoner, fx på gulv i brusenichen, anbefaler vi kun at installere cementfliser hvis der sættes pris på den ofte lidt rå patinering der kan finde sted omkring gulvafløb i brusenichen.Et håndlavet produkt som cementfliser, betinger at man påskønner det uensartede og naturlige. Følg denne guide for at få det bedste resultat ved lægning, imprægnering og pleje af fliserne.

UDPAKNING:
Se først efter om de leverede fliser er som forventet, da enhver reklamation skal foretages inden installation.

Fliserne kan indeholde restfugt fra produktionen når de pakkes ud, hvilket ses som mørkere områder på flisen. Disse vil fordampe og dæmpes over tid, også efter imprægnering. Cementfliser kan være støvede og have lidt småridser; det er normalt og skal bare aftørres med en microfiber-klud.
LÆGNING:
Bland fliser fra forskellige kasser for bedst at udnytte og udligne de naturlige nuanceforskelle fliserne imellem. Påfør fliseklæb på underlaget med 10-14 mm tandspartel. Start med at lægge en af de tykkere fliser, og placer de øvrige fliser efter denne (flisernes tykkelse varierer +-1-2 mm).

Cementfliser kan lægges helt plant, hvis underlaget er rettet op, men der må forventes en anelse tolerance. Placer og juster fliserne med hænderne – brug ikke hammer.

Rengør fliserne med rent vand under lægning, og sørg for at fliserne ikke udsættes for skidt, fedt, væske m.v. over længere tid før de er imprægneret. Så længe fliserne er uimprægnerede er de sarte over for fedt, syre, etc.

Fliserne skæres lettest og pænest med en vådskærer med en tynd, glat klinge til sten.
VÅDZONE:
I vådzoner anbefaler vi, at fliser, der er udsatte for vandpåvirkning (typisk tæt på afløbet), imprægneres på siderne og undersiden en gang før lægning.

Fliser på gulv i vådzonen gives derudover et ekstra lag imprægnering og voks, så fliserne i alt behandles tre gange med Fila MP90 Eco Extreme og dernæst tre gange med Fila Matt voks.

Vigtigt – Fugen på gulvfliserne i vådzone skal lægges både dybt og højt, for at undgå, at der kommer fugt i fliserne fra siden.
FUGNING:
Brug en kvalitets-fugemasse til cementfliser fra fx PCI Fugemasse som kan købes gennem os. Vælg også en fugemasse med et farvepigment, der ligger tæt på flisens farvetone.

Brug aldrig fugemasse med et farvepigment, der afviger meget fra flisens farve, fx sort fuge på hvide fliser.

Sørg for at få lavet en fuge i hele flisens tykkelse, og sørg for at fugen får samme højde som flisen, for at undgå at der ligger vand i fugerne efter brug af badet.

Vi anbefaler 2 mm gennemsnitlig fugebredde. Ved gulvvarme skal der være minimum 2 mm fuge mellem hver flise.

Fug mindre områder ad gangen (ca. 1-2 m2), og aftør den overskydende fugemasse med rent vand.
IMPRÆGNERING:
Fliserne imprægneres en gang før fugning og en gang efter, i alt to gange. Det er vigtigt at fliserne bliver imprægneret grundigt, særligt i vådzoner, så flisens overflade bliver ikke-sugende.

Sørg for at fliserne er helt tørre, rengjorte og støvfrie inden de imprægneres. Fliserne rengøres bedst med en glathåret malerrulle, en mikrofiberklud og/eller en blød køkkensvamp.

Påfør rigeligt med imprægneringsvæske, da fliserne er stærkt sugende. Bliv ved med at mætte flisernes overflade med imprægneringen i 10 min.

Derefter skal fliserne tørre i 5 min, og den overskydende imprægnering masseres ned i flisen. Undgå våde ”søer”, der tørrer op på flisen.

Afslut med 2 behandlinger med Fila Mat voks.

Obs – På voksen står der, at den ikke egner sig til vådrum – dette gælder ikke MAROKK cementfliser.

PLEJE OG RENGØRING:
Fliserne rengøres med naturlige sæber til klinker.
Vi anbefaler Probat Klinkesæbe. Tilsæt desuden en hætte FILA voks til sæbevandet ved hver vask for at vedligeholde voksoverfladen.

Brug aldrig syreholdige rengøringsmidler, som Ajax, Cillit Bang og lignende, da disse produkter kan risikere at skade og blege flisernes overflade.

Pletter, kalk mv. fjernes med Borup Kemi Rengøringsmiddel til Marmor og Terrazzo (blandingsforhold 1 del til 10 dele vand). Afrens mindre områder ad gangen. Lad produktet virke 1 min. efter påføring, og slib derefter med sandpapir korn 400 i den våde opløsning.

Rengør derefter straks fliserne med rent vand. Hvis nogle pletter er vanskelige at fjerne kan behandlingen gentages, evt. med sandpapir korn 400. Afslut med at fliserne vokses igen to gange.

Cementfliser skal som trægulve friskes op over tid. Det gøres ved at bruge samme fremgangsmåde som beskrevet ovenfor, på hele gulvet/væggen.
PATINERING:
Cementflisers natur gør, at fliserne over år vil ændre karakter og tone. De fleste af farverne vil lysne en smule; det er helt naturligt for beton og cementfliser, at der sker denne patinering af overfladen.

Cementfliser ånder i vådrum – på gulve i brusenicher kan der opstå fugt på enkelte fliser efter brug, men disse vil typisk tørre ud i løbet af 24 timer, hvis fliserne er korrekt imprægneret.