INSTALLATION OG PLEJE AF LAVA FLISER

Lavastensfliser fås både uglaseret og glaseret, og de er nogle de mest hårdføre håndlavede glaserede fliser der findes. Fliserne fås i alle størrelser op til 60×60 cm, og kan installeres både ude og inde.


Glaserede lavafliser er kendetegnet ved dybe glasurer, fine krakeleringer og stærke overflader og kan bruges på både gulv og væg. Uglaserede lavafliser fås både med en transparent, naturlig finish, eller i en olieret sortbrun finish.Følg denne vejledning for at få det bedste resultat ved lægning, fugning og pleje af dine MAROKK lava-fliser.
UDPAKNING:
Se først efter om de leverede fliser er som forventet, da enhver reklamation skal foretages inden installation.

Udpak flere kasser og stabl fliserne op tæt på arbejdstedet, og bland ved lægningen fliser fra forskellige kasser for at få optimal farvevariation mellem fliserne. Frasorter evt. fliser med småfejl, disse kan bruges til tilskæringer.
LÆGNING:
Sørg for at underlaget er rengjort og stabilt.

Påfør fliseklæb med 10 mm tandspartel og vær omhyggelig med at udligne de små variationer der er i tykkelsen på fliserne, når de lægges.

Obs – Uglaserede lavafliser må kun installeres med en special fliseklæb til natursten – vi anbefaler fugemærket PCI.

Skæring af fliserne med en vådskærer giver det bedste resultat og er lettest. Ved lyse glasurer med mange krakeleringer skal skærevandet afrenses hurtigt for at undgå misfarvning af krakeleringerne.

Læg fliserne med en smal fuge. Ved gulvvarme skal der være minimum 2 mm fuge.

Placer og juster fliserne med hænderne. Brug aldrig hammer eller andet værktøj ved pålægning, da værktøjet nemt kan beskadige fliserne.

Rengør fliserne grundigt med rent vand under lægning og beskyt de lagte fliser inden fugning.
FUGNING:
Afrens fliserne med rent vand så de er fri for snavs og støv inden lægning. Fliseklæben skal have tørret mindst 24 timer forinden.

Brug en fugemasse der ligger så tæt op ad flisens farvetone som muligt. En meget meget lysere eller mørkere fugemasse indebærer risiko for at der dannes fugeslør i glaserede lavaflisers krakeleringer.

Fug mindre områder ad gangen på 1-2 m2, og aftør overskydende fugemasse med rent vand umiddelbart efter for at undgå fugeslør.

IMPRÆGNERING AF UGLASEREDE "RAW LAVA" FLISER:
Fliserne imprægneres i alt to gange. Det er vigtigt at fliserne bliver imprægneret grundigt, særligt i vådzoner, så flisens overflade bliver ikke-sugende.

Sørg for at fliserne er helt tørre, rengjorte og støvfrie inden de imprægneres. Fliserne rengøres bedst med en glathåret malerrulle, en mikrofiberklud og/eller en blød køkkensvamp.

Påfør rigeligt med imprægneringsvæske, da fliserne er stærkt sugende. Bliv ved med at mætte flisernes overflade med imprægneringen i 10 min.

Derefter skal fliserne tørre i 5 min, og den overskydende imprægnering masseres ned i flisen. Undgå våde ”søer”, der tørrer op på flisen.

Afslut med 2 behandlinger med Fila Mat voks.

Obs – På voksen står der, at den ikke egner sig til vådrum – dette gælder ikke MAROKK uglaserede lavafliser.
BEHANDLING OG IMPRÆGNERING AF UGLASEREDE "AGED RAW LAVA" FLISER:
Olien fra Stone Treatment påføres med skumrulle eller microfiber-klud i mange tynde lag på fliserne, 4-6 gange indtil fliserne ikke mørkner mere ved påføring af mere olie.

Efter hver påføring af olien efterlades fliserne overflade våde i 5 min., og derefter masseres overskydende imprægnering ned i flisen med en ren microfiberklud af god kvalitet.

Fliserne aftørres helt, så overfladen efter hver oliering fremstår mat. Det er vigtigt at olien tørres helt væk fra overfladen efter hver oliering for at få det flotteste resultat.

Der skal være 4-6 timer ml. hver oliering.
PLEJE OG RENGØRING:
Vask fliserne med en naturlig sæbe ved daglig rengøring. Brug aldrig syreholdige rengøringsmidler.

Ved pletter, kalk, m.v. bruges Borup Kemi Rengøringsmiddel til Marmor og Terrazzo. Lad produktet virke 2-3 min, og skrub derefter grundigt med skuresvamp. Aftør med rent vand.