INSTALLATION OG PLEJE AF ZELLIJ FLISER

Zellij-fliser er 100% håndlavede og håndhuggede fliser, og verdens ældste flise der endnu er i produktion, kun i Fez, Marokko.


Lægning af Zellij-fliser kræver mere opmærksomhed af fliselæggeren end traditionelle fliser, da de ofte krummer lidt og har en varierende tykkelse.Dette skyldes at Zellij-fliser er et 100% håndlavede – et fantastisk kunsthåndværksprodukt fra svundne tider.
UDPAKNING:
Se først efter om de leverede fliser er som forventet, da enhver reklamation skal foretages inden installation.

Åbn flere kasser på samme tid, og tag fliserne op og placer dem i bunker ved arbejdsstedet, for at få blandet de naturlige farvevariationer ved fliserne mest muligt.

Frasorter de fliser der har større afslag på kanter eller på overfladen. Brug disse til tilskæringer.
LÆGNING:
Sørg for at underlaget er rengjort og stabilt før lægning.

Påregn 1,5-2 gange større forbrug af fliseklæb end normalt, for at kompensere for de forskelle der kan være i tykkelsen af fliserne.

Påfør fliseklæb med 14 mm tandspartel og placer fliserne omhyggeligt ifht. hinanden. Vær særligt opmærksom på at justere flisernes højde, så du undgår kanter, der stikker op.

Lægning af zellij-fliser er et mosaik-arbejde: Fliserne skal vendes og drejes hver gang de placeres, som en puslespilsbrik, for at få så smalle fuger og en så plan installation som muligt.

Vi anbefaler at zellij-fliserne installeres med en så tæt fuge som muligt, for at få det flotteste resultat.

Placer og juster fliserne med hænderne. Brug aldrig hammer eller andet værktøj ved pålægning, da værktøjet nemt kan beskadige fliserne.

Ved beskæring af fliserne anvendes en traditionel fliseskærer eller en vådskærer.
FUGNING:
Sørg for at både fliser og underlag er rengjorte og helt fri for snavs og støv. Fliseklæben skal have tørret mindst 24 timer inden fugning.

Brug en fugemasse, der ligger så tæt op ad flisens farvetone som muligt.

Bland fugemassen så den får en yoghurt-agtig konsistens, der kan komme ind i de smalle fuger.

Fug fliserne og afrens med rent vand og svamp.

Når fugen er helt tør, efterpoleres fliserne med en tør klud, og alle glaserede overflader fritlægges for fugemasse.
RENGØRING OG PLEJE:
Vask fliserne med en mild sæbeopløsning ved daglig rengøring.

Pletter, kalk mv. fjernes med Borup Kemi Rengøringsmiddel til Marmor og Terrazzo. Påfør rengøringsmidlet og lad det virke 3-4 min., og skrub derefter grundigt med en skuresvamp. Rens og aftør til sidst fliserne med rent vand.